Persisk Zeresk Polo( Recept på Saffranris med berberisk)
Berberis ca 100g
Gullök 1-2st medelstora
Strösocker 2msk
Saffran 1påse löses i hett vatten
Margarin/smör ca 35g
Fräs den hackade löken (löken ska inte bli brynt alls) i smöret på rätt svag värme.
Tvätta berberisen , häll i löken och rör lite grann.
Tillsätt socker och häll i ca 1dl vatten.
Sjud blandningen med svagt värmen tills allt vatten avdunstas.
Att koka Ris på Iranskt sätt!
Jag brukar köpa långkornigt ris som Kurda, Khanom, Shiva, Roshan....som säljs på Orienthuset.
Jag räknar med ¾ dl ris per person .
Skölj och lägg riset i blöt med lite salt ett par timmar.
Koka upp ca 1L vatten med 2msk salt.
Häll i riset och koka det i 10-12min (beroende på rissort)
Häll det kokta riset i ett durkslag och spola igenom det med kallt vatten och låt det rinna av.
Smält ca 25-30g smör/margarin i en kastrull med 2-3 msk vatten och lite saffran.
Häll riset i kastrullen med tätt lock och svagt värme ca 5min.
Servera riset med berberis blandningen.
Herregud!
Klart att jag ska sno denna recept, fast jag tvivlar på att min kommer se ut sådär god. Jag kan nästan känna lukten av den!
Kramar på dig
godnatt!:)